ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Free Solo

 

freesolo

4-popcorn-300x96

 

 

Ο Alex Honnold είναι ορειβάτης. Αυτό που κάνει είναι τολμηρό και επικίνδυνο. Ειδικεύεται στην αναρίχηση χωρίς σχοινί και το 2017 έβαλε το μεγάλο στοίχημα να ανέβει free solo τον κατακόρυφο βράχο ύψους 3000 μέτρων El Capitan στην Καλιφόρνια, με κίνδυνο φυσικά την ίδια του την ζωή. Μαζί του, χωρίς να είναι απόλυτα σίγουροι γι αυτό που κάνουν και οι κινηματογραφιστές-ορειβάτες του ντοκυμανταίρ. Το μεγάλο ερώτημα ήταν και αν δεν τα καταφέρει;

freesolo2

To Free Solo σε παραγωγή National Geographic και σκηνοθεσία των Jimmy Chin και Elizabeth Chai Vasarheleyi, είναι ένα εκπληκτικό κινηματογραφικό κατόρθωμα που εξυμνεί την ανθρώπινη θέληση και το πείσμα ενός σύγχρονου σαμουράι αγωνιστή να ξεπεράσει τον εαυτό του. Με εικόνες που κόβουν την ανάσα και με συνεχόμενα ερωτήματα-διλήμματα του αν πρέπει ή όχι, μαθαίνουμε την ιστορία του Honnold από τα παιδικά του χρόνια, τις σχέσεις του με την οικογένεια, τον ιδιαίτερο τρόπο ζωής του και την σχέση του με την φίλη του η οποία δεν μπορεί να τον πείσει για την ανιδιοτελή αγάπη της. Γιατί πέρα από την περιπέτεια και την αγωνία που προσφέρει αυτό το ντοκυμανταίρ, παρακολουθούμε και το πορτρέτο ενός ανθρώπου που τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει να ρισκάρει συνέχεια την ζωή του λόγω μιας αδυναμίας να συνδεθεί με τους ανθρώπους και να ακολουθήσει έναν συνηθισμένο τρόπο ζωής.

freesolo3

Οι μαρτυρίες είναι συγκλονιστικές για παρόμοιους climbers, οι οποίοι φυσικά έχασαν την ζωή τους σε παρόμοια επιχειρήματα. Ο ίδιος αλλά και οι κινηματογραφιστές γνωρίζουν πως κάποια στιγμή, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σκοτώνονται. Και αν αυτό γίνει κατά την διάρκεια της κινηματογράφησης, ποια θα είναι η συνέχεια; Το τελευταίο μισάωρο της αναρίχησης βλέπεται κυριολεκτικά με δέος, όχι μόνο των απίθανων κινηματογραφημένων σκηνών και με την βοήθεια drones αλλά κυρίως για την θέληση, το θάρρος και την τόλμη του Alex Honnold.

Το Oscar ήταν η κινηματογραφική επιβράβευση ενός τολμηρότατου εγχειρήματος που δικαιολογεί την έννοια και τον όρο ντοκυμανταίρ, για ανθρώπους που τολμούν και για έναν σύγχρονο μαχητή που ο ίδιος γράφει την μοίρα του.

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν ότι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τετράωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater, παρέα με το σουρεαλιστικό κοινό της ραδιοφωνικής εκπομπής του'' 7 Oscar για τον Αχιλλέα''.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *