ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ο Σιγκμουντ Φρόιντ στον κινηματογράφο;

Θα αναρωτιέστε ,από τον τίτλο, που κολλάει ο Φρόιντ στον κινηματογράφο. Πως γίνεται η επιστήμη της ψυχανάλυσης να συνδυαστεί με τον κινηματογράφο. Και όμως! Υπάρχει μια πληροφορία που, πιστεύω, δεν τη γνωρίζετε πολλοί.

Το 1925 ο Samuel Goldwyn, ο ιδρυτής της γνωστής κινηματογραφικής εταιρείας Metro Goldwyn Mayer, ταξίδεψε από την Αμερική στη Βιέννη προκειμένου να συναντήσει τον μεγάλο ψυχαναλυτή. Ο λόγος; Ο Goldwyn ήθελε τον Φρόιντ να συμβουλεύει τους δημιουργούς των μεγαλύτερων ταινιών της εταιρείας πάνω στο συναίσθημα (αν το αποδίδουν σωστά και πως θα πρέπει να αποτυπωθεί στην οθόνη το καθένα από αυτά). Ο Φρόιντ, παρ’ όλα αυτά, αρνήθηκε ακόμα και να δει τον Goldwyn, πόσο μάλλον να ακούσει την πρότασή του.

Όσον αφορά τον ψυχαναλυτή, υπάρχει μια ταινία με τίτλο «Φρόιντ» σε σκηνοθεσία John Huston, που παρουσιάζει 5 χρόνια από τη ζωή του, την εποχή που όλοι ήταν κάθετοι στο να θεραπεύσουν τους υστερικούς ασθενείς, θεωρώντας ότι το κάνουν για να τραβήξουν τη προσοχή. Στη ταινία αυτή ο νεαρός Φρόιντ χρησιμοποιεί την ύπνωση σαν μέσο θεραπείας.

Επίσης, ας μη ξεχνάμε την πιο πρόσφατη κινηματογραφική επιστροφή του Φρόιντ στην ταινία του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ «Μια επικίνδυνη μέθοδος». Φρόιντ και Γιουνγκ προσπαθούν να θεραπεύσουν μια ανισόρροπη αλλά άκρως γοητευτική ασθενή τους, με τους δύο να πέφτουν στην παγίδα του πόθου τους για αυτή.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *