TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

Game of Thrones S06E06: Μετά την καταιγίδα, ηρεμία

Υποτονικό και αναίμακτο το επεισόδιο «Blood of my Blood» (παρά το τόσο αίμα στον τίτλο) του Game of Thrones. Μετά την ένταση και τις εξελίξεις της προηγούμενης εβδομάδας, αυτή την εβδομάδα είδαμε περισσότερο κουβέντες, συνέπειες και πράξεις που θα μας απασχολήσουν στη συνέχεια.

Προσοχή ακολουθούν spoilers.

Ο Μπραν και η Μίρα προσπαθούν να ξεφύγουν από τους Whitewalkers. Εκείνος βλέπει τα οράματα που του έχει αφήσει ο Three Eyed Raven προκειμένου να τον αντικαταστήσει.

Αυτό ήταν για μένα και το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του επεισοδίου καθώς οι εικόνες που είδαμε ήταν blink-and-you-ll-miss-them.

Τι είδαμε λοιπόν;

Τη βασίλισσα των δράκων

flashbacks-dragons

Αν και ο Μπραν την έχει ξαναδεί, εδώ βλέπει την αναγέννησή της με το δρακάκι στον ώμο, τον Ντρόγκο να πετάει και τη σκιά του Ντρόγκο πάνω από το King’s Landing.

O Mad King

flashback-aerys

Ο Μπραν βλέπει τη δολοφονία του τρελού βασιλιά, Έρις (πατέρα της Ντενέρις) από τον Τζέιμι Λάνιστερ. Την γνωρίζαμε, αλλά δεν την είχαμε δει. Ο Mad King φωνάζει «Κάψτε τους, κάψτε τους όλους!» και βλέπουμε τον Τζέιμι να τον χτυπά με το σπαθί του πισώπλατα και στη συνέχεια να κάθεται στον Σιδηρούν Θρόνο.

Η μαγική φωτιά

flashbacks-wildfire

Η εικόνα φαίνεται να αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Βλέπουμε τη μαγική φωτιά -που θεωρητικά οι άνδρες του Mad King ετοίμαζαν για να μπορεί αυτός ο πυρομανής να κάψει όποιον θέλει- να φυλάσσεται στο King’s Landing. Υπάρχει και μια έκρηξη, όμως, η οποία δεν έγινε ποτέ στην πραγματικότητα -ενώ στο όραμα τη βλέπουμε. Τι έκρηξη είναι αυτή και πού θα χρησιμοποιηθεί; Οι θεωρίες θέλουν είτε να γίνεται όπλο στα χέρια της Σερσέι κατά του High Sparrow, είτε να αποτελεί τρόπο αντιμετώπισης των White Walkers. Το δεύτερο θα έχει νόημα, καθώς η εικόνα που συνοδεύει τη φράση Burn them all του τρελού βασιλιά στο όραμα, είναι εκείνη των White Walkers.

Ο θάνατος των Σταρκ

Ο Μπραν βλέπει τον θάνατο των μελών της οικογένειάς του: του πατέρα του, του αδελφού του Ρομπ Σταρκ και της μητέρας του, ενώ βλέπει τον Νεντ σε νεαρή ηλικία να ρωτά που είναι η αδελφή του; Παράλληλα βλέπουμε ένα σώμα και ένα ματωμένο χέρι, τα οποία θα μπορούσαν να ανήκουν σε Λυάν και Νεντ.

Whitewalkers

Ο Μπραν βλέπει μερικά από τα μυστικά των Whitewalkers. Πώς αυτοί μπορούν να φτιάχνουν άλλους Whitewalkers χρησιμοποιώντας μωρά, ότι μπορούν να ζωντανεύουν τους νεκρούς και ότι το βαλεριανό ατσάλι ίσως να μπορεί να τους σταματήσει.

Στο όραμα υπάρχουν και αρκετές εικόνες πουλιών, γεγονός που δείχνει ότι ο Μπραν έχει γίνει πια ο Three Eyed Raven.

Ο Μπραν ξυπνάει και μια μυστηριώδης φιγούρα με κουκούλα σώζει τον Μπραν και τη Μίρα από τους Whitewalkers. Ποιος είναι; Όπως μαθαίνουμε προς το τέλος του επεισοδίου είναι ο Μπέντζεν Σταρκ, αδελφός του Νεντ και θείος των παιδιών.

Αρκετά μεγάλο κομμάτι αφιερώνει το επεισόδιο στον Σαμ και την Τζίλι. Οι δυο τους και το μωρό πηγαίνουν στην οικογένεια του Σαμ, με τον Σαμ να προειδοποιεί ότι ο πατέρας του δεν είναι ο καλύτερος άνθρωπος και ότι δεν συμπαθεί τους Wildlings. Φτάνοντας στο κάστρο γνωρίζουμε τη γλυκύτατη μητέρα και την αδελφή του Σαμ, αλλά στο δείπνο τα πράγματα κυλούν όπως φανταζόταν ο Σαμ: ο πατέρας του δεν χάνει ευκαιρία να τον προσβάλει, μαθαίνει ότι η Τζίλι είναι Wildling και λέει ότι μπορεί να μείνει μαζί τους αλλά να κάνει δουλειές στην κουζίνα. Ο Σαμ τα παίρνει και αποφασίζει να φύγει και να πάρει την Τζίλι μαζί του. Παράλληλα παίρνει και το αγαπημένο σπαθί του πατέρα (που είναι βαλεριανό ατσάλι, οπότε μπορεί να φανεί χρήσιμο). Είναι μία μάλλον ήσυχη και ανακουφιστική σκηνή, δείχνει πόσο έχει εξελιχθεί ο Σαμ.

got60602b

Στο Μπράαβος η Άρια παρακολουθεί την παράσταση για τους Λάνιστερ και φαίνεται να διασκεδάζει. Δεν ξεχνά την αποστολή της να σκοτώσει την ηθοποιό που παίζει τη Σερσέι. Καταλαβαίνει ότι η νεότερη ηθοποιός (που επαναλαμβάνει τα λόγια από πίσω) είναι η πελάτισσα και ενώ στην αρχή βάζει το δηλητήριο στο ποτήρι της μεγαλύτερης σε ηλικία ηθοποιού, μετά από μία συζήτηση μαζί της αποφασίζει να αποτρέψει τον θάνατο, φωνάζοντάς της να προσέχει την αντίζηλό της. Η Άρια βρίσκει το σπαθί της εκεί που το έχει κρύψει, ενώ ο Άνδρας χωρίς Πρόσωπο δίνει άδεια στην Γουέφ να σκοτώσει την Άρια. Η σκηνή δίνει τη δυνατότητα να δείξει η Άρια την ανθρωπιά της και πλέον αφού αφήνει πίσω της το όνειρο να γίνει ψυχρή δολοφόνος, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα συμβεί.

got60604b

Στο King’s Landing ο High Sparrow αφήνει τον Τόμεν να δει την Μάρτζερι, η οποία μοιάζει να έχει αλλάξει και να θέλει να ακολουθήσει τον High Sparrow. Ο θεατής δεν φαίνεται να την πιστεύει. «Αφορά τον Λόρας» της λέει. Στη συνέχεια, καθώς η Μάρτζερι ετοιμάζεται για την πορεία της Ταπείνωσης, ο Τζέιμι φτάνει με τον στρατό που μπορεί να νικήσει τους πιστούς. Ο High Sparrow κάτι έχει καταλάβει γιατί ανακοινώνει ότι δεν θα υπάρξει πορεία της Ταπείνωσης, ότι η Μάρτζερι κατάλαβε το λάθος της και ότι έφερε άλλον έναν πιστό: τον βασιλιά Τόμεν. Σοκ στους Λάνιστερ, οι οποίοι κατάλαβαν ότι πιάστηκαν κορόιδα. Ο Τόμεν ενημερώνει τον πατέρα του ότι δεν τον θέλει στην Φρουρά του Βασιλιά και τον στέλνει στο Ρίβερλαντς για να πάρει πίσω το κάστρο του Ρίβεραν που ο Μπλάκφις πήρε από τους Φρέι. Ολίγον τι μεθυσμένος, ο Τζέιμι θέλει να δολοφονήσει τον High Sparrow, αλλά η Σερσέι γίνεται η φωνή της λογικής και του δείχνει την αγάπη της.

got60603d

Βλέπουμε τον Γουόλντερ Φρέι έξαλλο που έχασε το κάστρο του Riverrun. Στη σκηνή βλέπουμε και έναν παλιό γνωστό που έχουμε να δούμε από τον Red Wedding. Ο Φρέι και οι άνδρες του αποφασίζουν να πάνε στο Riverrun. Φαίνεται ότι στο Riverrun θα μαζευτούν μπόλικοι γνωστοί: ο Τζέιμι με τους άνδρες του, η Μπριάν που θα προσπαθήσει να πείσει τον Μπλακφίς να ακολουθήσει τη Σάνσα και τον Τζον και τώρα οι Φρέι.

Ο Μπέντζεν εξηγεί στον Μπραν τι συνέβη: η αλήθεια είναι ότι πέθανε, αλλά ότι τα παιδιά του δάσους τον κάρφωσαν με λεπίδα από πάγο γεγονός που τον ζωντάνεψε ξανά. Εν μέρει ζωντανός εν μέρει νεκρός, ο Μπέντζεν λέει ότι τον έστειλε ο Three Eyed Raven.

got60601b

Αν και κατανοώ τη βιασύνη της στιγμής, αισθάνομαι ότι θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει μια αναφορά στα όσα συνέβησαν με τον Χόντορ. Ο Μπραν δεν φαίνεται να τα συνειδητοποιεί ή να τα σκέφτεται ιδιαίτερα, ελπίζω όμως σε κάποιο επόμενο επεισόδιο να τα διαχειριστεί, και να μη γίνει ο θάνατος του Χόντορ ένας μάταιος θάνατος.

Για το τέλος η σειρά αφήνει την Ντενέρις και μια επίδειξη δύναμης. Η δρακοκαβαλάρισσα πάνω στο δράκο της ζητά πίστη από τους Ντοθράκι και εκείνη της την δίνουν.

got60606b

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *