ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Χαίρε, Καίσαρ!

3popcorn

Ο Έντι Μάνιξ (Τζος Μπρόλιν) είναι ο λεγόμενος fixer: στέλεχος μεγάλου στούντιο του Χόλιγουντ που δουλειά του είναι να διορθώνει τα προβλήματα του στούντιο. Και από αυτά υπάρχουν πολλά: ο σταρ ενός μεγάλου χριστιανικού έπους (Τζορτζ Κλούνι) πέφτει θύμα απαγωγής, μία από τις πιο εμπορικές σταρ του στούντιο (Σκάρλετ Γιόχανσον) είναι έγκυος ενώ δεν είναι παντρεμένη, ενώ ο νεαρός που ερμηνεύει συχνά ρόλους καουμπόη καλείται να παίξει σε κωμωδία δωματίου με τα αποτελέσματα να είναι μάλλον… κωμικοτραγικά.

hail-caesar

Οι αδελφοί Κοέν επιλέγουν και πάλι καθαρόαιμη κωμωδία, αυτή τη φορά αποτίνοντας φόρο τιμής στο Χόλιγουντ της δεκαετίας του 1950, στην χρυσή εποχή της Tinseltown. Την εποχή των στούντιο, των μεγάλων σταρ, των σκανδάλων που έπρεπε να μείνουν κρυφά.

Τίποτα δεν είναι τυχαίο στην ταινία των Κοέν. Αναφορές σε ηθοποιούς, πρόσωπα και καταστάσεις είναι (περισσότερο ή λιγότερο) εμφανή. Για παράδειγμα, η Τίλντα Σουίντον ερμηνεύει δύο αδελφές με κουτσομπολίστικες στήλες που θυμίζουν την Χέντα Χόπερ. Την Χόπερ την είδαμε και στην ταινία «Trumbo» και εδώ οι αδελφοί Κοέν σχολιάζουν -χρησιμοποιώντας ως όχημα τη φάρσα- την αντι-κομμουνιστική υστερία που είχε φτάσει μέχρι το Χόλιγουντ.

hail-caesar-0002

Μερικές ακόμα αναφορές της ταινίας: Ο Τσάνινγκ Τάτουμ φέρνει στο νου τον Τζιν Κέλι, το «Hail, Caesar!» η ταινία μέσα στην ταινία παραπέμπει στα “Quo Vadis” και το “Ben Hur”, ενώ η Σκάρλετ Γιόχανσον παραπέμπει στην σταρ της συγχρονισμένης κολύμβησης Έσθερ Γουίλιαμς, ενώ ο Λόρενς Λορέντς (Ρέιφ Φάινς) γυρίζει ταινίες όπως εκείνες που γύριζε ο Τζορτζ Κιούκορ.

Η παρουσία του Ρέιφ Φάινς θα σας φέρει στο νου λίγη από την τρέλα του Ουές Άντερσον, αν και η ταινία δεν είναι τόσο παράξενη όσο εκείνες του Άντερσον. Οι Κοέν πιο κλασσικοί στην προσέγγισή τους, δεν φτιάχνουν τίποτα παραπάνω από μία χαριτωμένη ταινία αναφοράς. Την βλέπεις πολύ ευχάριστα, αλλά σύντομα την ξεχνάς.

hail-caesar-0004

Σε αυτό το πλαίσιο, όλοι κάνουν αυτό που περιμένεις. Εκείνοι όμως που εκπλήσσουν είναι -για άλλη μία φορά- η Τίλντα Σουίντον, ο Τσάνινγκ Τέιτουμ, άκρως απολαυστικός στο χορευτικό του νούμερο, και ο Άλντεν Έρενραϊχ (τον είχαμε δει στη Θλιμμένη Τζάσμιν στον ρόλο του Ντάνι). Ειδικά ο τελευταίος σίγουρα θα μας απασχολήσει και στο μέλλον.

Τελικά να τη δω;

Θα περάσετε δύο ευχάριστες ώρες βλέποντας αυτή την καλογραμμένη κωμωδία. Αυτό που λείπει, πάντως, είναι η βαθύτερη σαρκαστική ματιά στην οποία μάς έχουν συνηθίσει οι αδελφοί Κοέν.

Fun trivia: Στην ταινία κάνει μια μικρή εμφάνιση η Φράνσις ΜακΝτόρμαντ. Ερμηνεύει μία μοντέρ, η οποία παραπέμπει στην μοντέρ της MGM,  Μάργκαρετ Μπουθ.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *