ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Οι Σουφραζέτες

three-half-popcorn

Μητέρες, κόρες, επαναστάτριες. Αυτός θα μπορούσε να είναι ο πιο χαρακτηριστικός υπότιτλος για την ταινία αυτή. Με πρωταγωνίστριες τις Carey Mulligan, Helena Bohnam Carter και Meryl Streep και φόντο το Λονδίνο στις αρχές του 20ου αινώνα, η ταινία καταπιάνεται με την ιστορία των Σουφραζέτων, φεμινιστικό κίνημα με εργαζόμενες γυναίκες που αγωνίζονται για τα ανθρώπινά τους δικαιώματα.

suffragette-carey-mulligan-helena-bonham-carter-slice

Σε σκηνοθεσία Sarah Gavron είναι η πρώτη ταινία που αφηγείται την ιστορία του κινήματος των σουφραζετών στα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Των γυναικών που ρίσκαραν τα πάντα και δοκίμασαν επίσης, τα πάντα, από βία και φυλακίσεις μέχρι απεργίες πείνας, προκειμένου να διεκδικήσουν την ισότητα των γυναικών στην ψήφο.

Η θαυμάσια ερμηνεία της Carey Mulligan δίνει τον υποκριτικό τόνο που αρμόζει στο ρόλο της, τα σκηνικά απογειώνουν το στήσιμο της εποχής και η ατμοσφαιρικότητα αλλάζει αναλόγως της οπτικής. Η σκηνοθέτης καταφέρνει άρτια να ρίξει άπλετο φως στα γεγονότα που διαδραματίζονται τότε.

suffragette03Η παρουσίαση των άγριων γεγονότων γίνεται μέσω ενός φανταστικού χαρακτήρα, αυτού της Μουντ (Carey Mulligan), που στο πρόσωπό της αντικατοπτρίζεται η βρετανίδα γυναίκα του 20ου αιώνα και πως αντιμετωπίζεται από την τότε κοινωνία. Η Gavron αποτυπώνει μία πληρέστερη εικόνα της πολιτικοκοινωνικής κατάστασης και δίνει έμφαση στην αστική ανυπακοή και τον γυναικείο ακτιβισμό της εποχής μέσα από τους χαρακτήρες της ταινίας.

Η ερμηνεία της Mulligan ξεχωρίζει τόσο που μπορεί με ευκολία να οδηγήσει τη νεαρή ηθοποιό σε μεγάλες βραβεύσεις. Η Streep δεν έχει μεγάλο ρόλο, όμως ενσαρκώνει μια από τις πιο εμβληματικές μορφές του κινήματος, την Emmeline Pankhurst, εκείνη που τα ξεκίνησε όλα και που έμεινε στην ιστορία με τη φράση της «θα προτιμούσα να είμαι επαναστάτρια παρά σκλάβα». Αλλά και η Carter δίνει το δικό της στίγμα, πάντα δυναμική και με ιδιαίτερο υποκριτικό ταλέντο.

Αξίζει να την παρακολουθήσετε. Πρόκειται για μια ταινία που εκπλήσσει. Που εκπλήσσει ευχάριστα όταν οι κινηματογραφικές προσδοκίες είναι περιορισμένες. Με θέμα που σε πολλούς είναι άγνωστο. Και που οφείλουμε να γνωρίζουμε.

Κατερίνα Σιδηροπούλου

Οι πρώτες ταινίες ήταν τα κλασικά κινούμενα σχέδια της Disney. Έπειτα ήρθε η «Ελισάβετ» και τότε μπήκε δειλά στον κόσμο του κινηματογράφου. Ώσπου, στο πανεπιστήμιο ήρθε ο καλός βωβός κινηματογράφος και άλλα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Και κάπως έτσι, ξεκίνησε ο κινηματογραφικός της εθισμός!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *