Σινε-προτάσειςΣινεμά

Σονάτα σε Κλειστό Δωμάτιο (Ilegitim)

two-half-popcorn

Ένα οικογενειακό δείπνο, ένας πατέρας και τέσσερα ενήλικα παιδιά. Το παρελθόν του πατέρα, Βίκτωρ, θα έρθει στο φως και οι αποκαλύψεις για τον ρόλο του ως καταδότη γυναικών που ήθελαν να κάνουν έκτρωση ενάντια στις απαγορεύσεις του Τσαουσέσκο θα οδηγήσει την οικογένεια σε σύγκρουση. Ο Βίκτωρ προς υπεράσπιση του θα ισχυριστεί ότι τα δίδυμα παιδιά του, Σάσα και Ρόμι, δεν θα ζούσαν αν ο Βίκτωρ δεν επέμενε στις απόψεις του. Το δείπνο τελειώνει και η εγκυμοσύνη της Σάσα θα φέρει την οικογένεια αντιμέτωπη με την τραγική αλήθεια μιας αιμομιξίας.

201609051_2_img_fix_700x700H ταινία του Αντριάν Σιτάρου είναι μια γροθιά στο στομάχι του καθωσπρεπισμού της Ρουμανίας. Η αυστηρή τήρηση των κανόνων όσων απέμειναν από την ηγεσία του Τσαουσέσκο γυρνάει τώρα μπούμερανγκ στις οικογένειες τους. Το σενάριο όμως της Σονάτας είναι ακραίο για όλους τους πολιτισμούς που έχουν μάθει να υπακούν σε κανόνες ηθικής για την διατήρηση της τάξης.

ilegitim_still_01-ccredit_photo_domestic_filmΗ έκτρωση δεν είναι τελικά το κεντρικό θέμα της ταινίας αλλά η αφορμή για να τεθεί ένα μεγαλύτερο ζήτημα ηθικής. Με κινηματογράφηση στις βάσεις του ντοκιμαντέρ, η κάμερα προσπαθεί να αποδείξει ότι η ιστορία της Σάσας και του Ρόμι δεν είναι εξωπραγματική αλλά πέρα για πέρα μια ιστορία της διπλανής πόρτας. Και σ’ αυτό το σημείο ο θεατής μπορεί να αντιδράσει. Να νιώσει αποστροφή για το θέμα αλλά και για τους ήρωες της ταινίας. Σίγουρα πάντως δεν πρόκειται για ένα αδιάφορο θέαμα, ή θα το μισήσεις ή θα το αγαπήσεις. Το βιαστικό φινάλε της ταινίας θα σου προκαλέσει σύγχυση και θα σε προσγειώσει απότομα με μια τελική σκηνή αντιδιαστολή της αρχικής σκηνής του γεύματος που λειτουργεί ανακουφιστικά αλλά όχι και λυτρωτικά καθώς οι απαντήσεις υπονοούνται δεν δίνονται.

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *