ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Ταξίδι στην άλλη Όχθη

two-half-popcorn

Τρία χρόνια μετά τον θάνατό του, ο σύζυγος της Μιζούκι, ο Γιουσούκε επιστρέφει στο σπίτι. Εκείνη αναρωτιέται γιατί άργησε τόσο πολύ και συμφωνεί να κάνουν μαζί ένα ταξίδι προς την ακτή.

Στην ιαπωνική κουλτούρα, η έννοια του θανάτου διαφέρει αρκετά από τη δική μας. Στα μυθιστορήματα του Χαρούκι Μουρακάμι για παράδειγμα δεν είναι σπάνιο να συναντάς κάποιο πνεύμα ή τα ζώα μιλούν. Και ενώ στο σύμπαν του ιάπωνα συγγραφέα το υπερφυσικό μπλέκεται με το ρεαλιστικό -μοιάζοντας να έχει λογική ενώ θεωρητικά δεν θα είχε- στην ταινία του Κιγιόσε Κουροσάουα, τα πάντα είναι άκρως ρεαλιστικά.

journey-shore-0002

Τίποτα στην παρουσία του Γιουσούκε δεν μαρτυρά ότι είναι νεκρός, πέρα από τη δική του αναφορά σε αυτό.

Στο ταξίδι με τη σύζυγό του και οι δύο θα θελήσουν να περάσουν λίγο ακόμη χρόνο μαζί, διαχειριζόμενοι την απώλεια εκείνη, την αίσθηση του τελεσίδικου εκείνος.

Ο θάνατος έχει, βέβαια, ισχυρή παρουσία στην ταινία. Ένας ηλικιωμένος που δεν έχει καταλάβει ότι είναι νεκρός, αλλά που θυμώνει γιατί αισθάνεται ότι κάτι δεν είναι ακριβώς όπως θα έπρεπε, φτιάχνει χειροτεχνίες με χάρτινα λουλούδια που όπως και τα πραγματικά πέφτουν και διαλύονται μετά τον θάνατο. Η σκηνή με τα χάρτινα λουλούδια στον τοίχο είναι ίσως από τις πιο υπερφυσικές στην ταινία. Μία γυναίκα που κουβαλά το βάρος ότι κάποτε μίλησε άσχημα στην αδελφή της που πέθανε. Μία γυναίκα δεν είναι η ίδια μετά τον θάνατο του συζύγου της.

journey-shore-0001

Η ταινία του Κουροσάουα -βραβεύτηκε με το βραβείο Σκηνοθεσίας στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα- έχει τρυφερές και συγκινητικές στιγμές, αλλά κινείται με αργούς ρυθμούς. Και ενώ η πρώτη συνάντηση, με τον ηλικιωμένο που πουλά εφημερίδες έχει ένταση και δύναμη, σταδιακά όσο η ταινία προχωρά προς το τέλος της και το -αναμενόμενο- κλείσιμο ενός κύκλου, αντί να μείνει στην απλότητά της, γίνεται πιο περίπλοκη προσθέτοντας σκηνές που δεν μοιάζουν να έχουν μεγάλο νόημα (η συνάντηση της Μιζούκε με τον πατέρα της, η συνάντησή της με μια παλιά ερωμένη του συζύγου της).

journey-to-the-shore

Τελικά να τη δω;

Τρυφερή -αλλά και ενίοτε κουραστική- καταγραφή της διαχείρισης της απώλειας και του θανάτου.

Fun trivia:  Ο Κιγιόσι Κουροσάουα (γνωστός από το The Cure) δεν έχει σχέση με τον Ακίρα Κουροσάουα.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *