ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Μεσιέ Σοκολά (Monsieur Chocolat)

2popcorn

Στη Γαλλία της Μπελ Επόκ, ο κλόουν Φουτίτ (Τζέιμς Τιερέ) αναζητά ένα καινούριο νούμερο που θα ταράξει τα νερά και θα τον φέρει και πάλι στο προσκήνιο. Όταν γνωρίζει ένα Αφρικανό (Ομάρ Σι) που κάνει τον άγριο στο τσίρκο, έχει μία ιδέα: να κάνουν οι δυο τους ένα κωμικό ντουέτο κλόουν. Ο Αφρικανός αποκτά το όνομα Μεσιέ Σοκολά και μαζί έρχεται η επιτυχία. Οι δυο τους θα αλλάξουν τον κόσμο του τσίρκου για πάντα.

chocolat-0003

Η πραγματική ιστορία του ανθρώπου που υπήρξε πρωτοπόρος στον κόσμο του τσίρκου, ταράζοντας τα καλλιτεχνικά νερά στο Παρίσι, έρχεται στη μεγάλη οθόνη.

Από τον κόσμο του τσίρκου, στα βρώμικα στενοσόκακα του Παρισιού και από εκεί στα μεγάλα σαλόνια, η ταινία επικεντρώνεται στο production value: εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα κοστούμια και στα σκηνικά, σε μία προσπάθεια να μεταφερθεί ο θεατής σε ένα περιβάλλον που θυμίζει παραμύθι.

Αν και η ιστορία ξεκινά από τον Φουτίτ, ο Ραφαέλ του Ομάρ Σι είναι ο ήρωας της ταινίας. Η ιστορία προσπαθεί να χαρτογραφήσει την επανάσταση την οποία προκάλεσε, την ανάγκη του να επιδιώξει ακόμα μεγαλύτερη ισότητα, την θεωρούμενη ως «ύβρη» του και τελικά την «τιμωρία» του.

chocolat-0004

Η ταινία επιστρατεύει το χιούμορ και το δράμα για να αφηγηθεί την ιστορία. Όμως ο συνδυασμός τους καταλήγει σε ένα μάλλον αμήχανο αποτέλεσμα, καθώς η ταινία γίνεται ξαφνικά από κωμωδία, δράμα. Ο σκηνοθέτης Ροσντί Ζεμ δεν ενδιαφέρεται να δείξει τον σκοτεινό κόσμο του τσίρκου, αλλά μην μπορώντας να αποφύγει την πραγματικότητα, αφήνει όλο το δράμα για το τέλος, με αποτέλεσμα το τελευταίο μέρος να μοιάζει κάπως αποκομμένο από την υπόλοιπη ταινία.

Αυτός που συγκεντρώνει τα βλέμματα είναι ο Ομάρ Σι. Εξαιρετικός στους «Αθικτους», τράβηξε το βλέμμα στο «Σαμπά» και εδώ αποδεικνύει πόσο μεγάλος σταρ είναι: χαρισματικός, με μία παρουσία που «γεμίζει» την οθόνη, συχνά αρκεί για να σε κάνει να θέλεις να συνεχίσεις να παρακολουθείς την ταινία. Εδώ κινείται με άνεση ανάμεσα στη σωματική κωμωδία και το δράμα, αποδεικνύοντας ότι διαθέτει και γκάμα ερμηνείας. Αλλά και ο Τιερί, εγγονός του Τσάρλι Τσάπλιν, θυμίζει σε αρκετές στιγμές τον παππού του. Στο γύρισμα των χειλιών προς τα κάτω και στη θλίψη των ματιών, είναι καλός στον ρόλο του, αν και έχει έναν χαρακτήρα που παραμένει μυστηριώδης σε όλη τη διάρκεια της ταινίας.

chocolat-0002

Τελικά να τη δω;

Μία by the book σκηνοθεσία, μία κλασική προσέγγιση του σεναρίου, αλλά ένας χαρισματικός ηθοποιός και μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τις φυλετικές μάχες που ξεκίνησαν πολύ νωρίς…

Fun feature: Στην ταινία βλέπουμε τους αδελφούς Λυμιέρ να επισκέπτονται το τσίρκο όπου εμφανίζεται ο Μονσιέ Σοκολά και να τραβούν μία σκηνή μεταξύ των Σοκολά και Φουτίτ. Πρόκειται για ένα περιστατικό που συνέβη πραγματικά. Την ταινία μπορεί κάποιος να τη δει στο τέλος.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *