ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Μιούν, ο Φρουρός του Φεγγαριού

two-half-popcorn

Στον πλανήτη του Μιούν, ενός μικρού φαύνου, τον ήλιο και το φεγγάρι κινούν δύο πανάρχαια πλάσματα. Κατά λάθος, ο Μιούν θα βρεθεί φρουρός του φεγγαριού και σύντομα θα τα κάνει θάλασσα. Μαζί με τον φρουρό του ήλιου και μία νεαρή κοπέλα φτιαγμένη από κερί, για να εμποδίσουν τον πλανήτη να βυθιστεί στο απόλυτο σκοτάδι.

mune003

Το Mune είναι μια παράξενη ταινία. Όχι ακριβώς για παιδιά, αλλά όχι και για ενηλίκους. Σεναριακά είναι μάλλον αφελές: ο φαύνος που κάνει ένα λάθος και καλείται να γίνει ήρωας, κάνοντας ένα κυριολεκτικό και μεταφορικό ταξίδι. Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί και εδώ δεν το βλέπουμε να εκτελείται ακριβώς εκλεπτυσμένα.

Φταίει πιθανότατα και η μεταγλώτισση της ταινίας στα ελληνικά που αφαιρεί κάτι από τη μαγεία του τελικού αποτελέσματος. Να σημειώσουμε ότι η ταινία προβάλλεται μόνο στα ελληνικά.

Οπτικά, όμως, το Mune είναι ένα υπέροχο δείγμα σινεμά. Γαλλική παραγωγή, διαθέτει όμορφες εικόνες και συχνά μοιάζει να εμπνέεται από πίνακες. Για παράδειγμα στο μοβ χάος που προηγείται του Κάτω Κόσμου, οι εικόνες της γιγαντιαίας καμήλας που περπατά θυμίζουν έργα του Νταλί.

homeboaboa-envsrcboawebsitesite_mediadali-les-elephantsmune001

To Mune καταφέρνει και σε βάζει στον κόσμο του, έναν κόσμο διαφορετικό, όπου κάθε κίνηση επηρεάζει την επόμενη.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον σύμπαν που λαμβάνει υπόψη τα πλάσματα του ουρανού και της γης, ενώ συνδέει τον κόσμο των ονείρων με τον «πραγματικό». Σχεδιαστικά χρησιμοποιεί διάφορα είδη animation από τα κλασικά computer graphics μέχρι το παραδοσιακό σχέδιο (για παράδειγμα στον κόσμο των ονείρων).

Από την ταινία λείπουν οι καλογραμμένοι χαρακτήρες. Αυτό είναι και το αδύναμο σημείο της, καθώς θα σου θυμίσουν αρκετά χαρακτήρες της Ντίσνεϊ (για παράδειγμα ο χαρακτήρας που θέλει να πάρει την θέση του Μιουν ως φρουρός του φεγγαριού θυμίζει υπερβολικά τον Σκαρ του Lion King).

Η μη ανάπτυξη των χαρακτήρων είναι και το αδύνατο σημείο της ταινίας. Δεν μπορείς να ταυτιστείς, αλλά ούτε καλά-καλά να συμπαθήσεις, κανέναν από τους βασικούς ήρωες της ταινίας που μοιάζουν σχηματικοί και βαδίζουν στα ασφαλή χνάρια ήδη γνωστών animated χαρακτήρων.

mune004

Τελικά να τη δω;

Ενδιαφέρουσα οπτικά, με μία έξυπνη ιδέα που δεν εκμεταλλεύεται αρκετά.

Fun trivia: «Η έμπνευση για τον Μιουν προήλθε από τον χαρακτήρα του Ψαλιδοχέρη» λέει ο Μπενουά Φιλιπόν, ένας από τους σκηνοθέτες της ταινίας. Πρόκειται για έναν «φανταστικό ποιητικό χαρακτήρα που δεν λέει πολλά αλλά τον νοιάζεσαι όταν βρίσκεται σε έναν κόσμο τους κώδικες του οποίου δεν καταλαβαίνει».

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *