ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Η Πριγκίπισσα το ‘Σκασε

one-half-popcorn

 

 

A Royal Night Out 1

Την νύχτα που η Αγγλία γιορτάζει το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου δύο πριγκίπισσες βγαίνουν να διασκεδάσουν και εκείνες, όπως ο λαός. Η βραδιά όμως ξεφεύγει από τον έλεγχο των γονέων βασιλιάδων, που παρ’ όλο που νόμιζαν ότι είχαν εξασφαλίσει την προστασία των κορών τους, τελικά καταλήγει να είναι γεμάτη περιπέτειες και απρόσμενες εμπειρίες για τα δύο νεαρά κορίτσια.

A-Royal-Night-Out-_2Η ιστορία διαδραματίζεται τον Μάιο του 1945, και παρ’ όλο που μοιάζει να βασίζεται σε αληθινό γεγονός λόγω των ιστορικών προσώπων που πρωταγωνιστούν, στην πραγματικότητα πολύ μεγάλο μέρος της ταινίας αποτελεί μυθοπλασία. Την βραδιά μετά την ανακοίνωση της λήξης του πολέμου από τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ, στις 8 Μαΐου του 1945, οι πριγκίπισσες Ελισάβετ -19 ετών- και Μαργαρίτα -14 ετών- βγήκαν και εκείνες ινκόγκνιτο στον εορτασμό του πλήθους με συνοδεία (όχι μόνο δύο λοχαγών όπως δείχνει η ταινία – οι οποίοι έχουν προστεθεί καθαρά για να ενισχύσουν το κωμικό στοιχείο, αλλά 16 ατόμων και ενός επικεφαλή στρατιωτικού). Η κατάληξη της εξόδου ήταν στο ξενοδοχείο Ritz, γεγονός από το οποίο εμπνεύστηκε και το σενάριο της ταινίας από τον Τρεβόρ Ντε Σίλβα και τον Κέβιν Χούντ.

A Royal Night Out 3Στην ταινία, τα γεγονότα δεν είναι τόσο απλά, οι νεαρές κοπέλες μπλέκονται σε μια σειρά από περιπέτειες, χάνουν η μια την άλλη , γνωρίζουν γοητευτικούς νεαρούς, που την Μαργαρίτα (Μπελ Πόλει) την παρασέρνει ένας αξιωματικός του ναυτικού σ’ έναν οίκο ανοχής (η οποία δεν παίρνει χαμπάρι περί τίνος πρόκειται) και την Ελισσάβετ την προστατεύει αλλά και πληρώνει τα έξοδά της ένας ιδεολόγος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας. Σαφώς το ειδύλλιο μεταξύ της Ελισσάβετ (Σάρα Γκέιντον) και του πιλότου Τζακ (Τζακ Ρέινορ) μοιάζει απαραίτητο για την εξέλιξη της ταινίας, ο οποίος Τζακ χωρίς να γνωρίζει με ποια συναναστρέφεται εναντιώνεται στον Βασιλιά, μη μπορώντας να κατανοήσει τον λόγο για τον οποίο χάθηκαν ανθρώπινες ζωές κατά την διάρκεια του πολέμου. Αλλά για να μην ξεχνιόμαστε επειδή πρόκειται για μια φιλοβασιλική ταινία, την οποία το κοινό της Αγγλίας μοιάζει δεδομένο ότι θα λατρέψει, το ανθρώπινο πρόσωπο της Ελισσάβετ, η συμπόνια και ο ανθρωπισμός της θα αποδείξουν στον Τζακ ότι και οι Βασιλείς έχουν ψυχή! Ο Βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ’ (Ρούπερτ Έβερετ) και Ελισσάβετ (Έμιλι Γουάτσον) είναι δύο άνθρωποι, όπως όλοι οι γονείς, ανησυχούν για τα παιδιά τους και μένουν ξάγρυπνοι περιμένοντας υπομονετικά τις δύο ανυπάκουες κόρες τους, δείχνοντας επιείκεια στα σφάλματα των παιδιών τους.

Ο Τζούλιαν Τζάρολντ αποδεικνύει μια ακόμα φορά , μετά την Ερωτευμένη Τζέιν, την ικανότητα που έχει στις ρομαντική κομεντί, έχοντας σαν άξονα αυτή την φορά κοτζάμ πριγκίπισσες. Χαριτωμένα και αθώα κορίτσια συνθέτουν το παζλ μιας κωμωδίας καταστάσεων που καταλήγει σ’ ένα κυνηγητό μεταξύ τους και εμπλουτίζεται από συνοδευτικούς ήρωες που προσφέρουν στην ταινία στοιχεία παρανομίας όπως αλκοόλ, ναρκωτικά και πορνεία.

A Royal Night Out 4

Υποφερτά διασκεδαστική στο σύνολο της, που όμως μοιάζει τόσο έξω από την ελληνική πραγματικότητα, ειδικά αυτής της περιόδου. Αν είστε λάτρεις της βρετανικής βασιλείας των παλατιών, των φορεμάτων και στολών της εποχής ή αν απλά ψήνεστε για μια ιστορία τύπου η Λαίδη και ο Αλήτης, τότε σίγουρα προσφέρεται!

Γιώτα Τσιορβά

Θυμάται τον εαυτό της να κλαίει επειδή η μαμά της δεν ήθελε να την πάει να δει το «Μπάμπι το Ελαφάκι»... Σκασίλα της για το ελαφάκι, σινεμά ήθελε να πάει… και ακόμα αυτό θέλει… να πηγαίνει σινεμά… να βλέπει ταινίες… με αδυναμία στα κινούμενα σχέδια (όσα χρόνια και αν περάσουν!) και μεγάλη της αμαρτία οι ταινίες με μεταφυσικούς πρωταγωνιστές (βαμπίρ, λυκανθρώπους, ζόμπι κτλ.). Παρ’όλα αυτά θα δει τα πάντα. Και σημαντική σημείωση: δεν έχει κοιμηθεί ποτέ σε ταινία, όσο κουρασμένη και αν είναι, όσο βαρετή και να είναι η ταινία. Αρκεί να είναι σινεμά… χόμπι, ανάγκη, εξάρτηση, έρωτας…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *