ΆποψηΘΕΜΑΤΑ

Editorial: Πότε θα στηρίξουμε επιτέλους τη μικρού μήκους;

tyler

Του Τάιλερ Ντέρντεν

Υπάρχουν αρκετά θέματα που θα μπορούσε να πει κανείς για το Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Ταινιών της Δράμας. Για τα βραβεία, για το επίπεδο των ταινιών (πέρα από ελάχιστες εξαιρέσεις όχι κάτι το συγκλονιστικό) για τις αγαπημένες μας ταινίες (ξεχωρίζω Προσευχή, A Single Body, Τρεις αυγουλιέρες παραλίγο τέσσερις, Δείπνο για Λίγους).

49dramaΘα σταθώ, όμως, σε κάτι άλλο. Την Παρασκευή βρέθηκα στο Pitching Lab, μια προσπάθεια νέων δημιουργών να παρουσιάσουν τις ιδέες τους και να βρουν χρηματοδότηση. Οι εκπρόσωποι του ελληνικού σινεμά ήταν ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού. Κάποιοι που είχαν υποσχεθεί να έρθουν δεν ήρθαν, κάποιοι άλλοι δεν έκαναν τον κόπο να έρθουν.

Είναι κρίμα και ντροπή. Θα έπρεπε όλος ο κινηματογραφικός κόσμος, εταιρείες παραγωγής (όσες υπάρχουν που στηρίζουν το ελληνικό σινεμά και βάζουν χρήματα σε αυτό) να ενδιαφερθούν για αυτό που συμβαίνει στη Δράμα. Να ακούσουν τις ιδέες των νέων δημιουργών, να ρωτήσουν, να ενδιαφερθούν. Έστω και αν δεν δώσουν οικονομική στήριξη. Έστω και μόνο από ενδιαφέρον.

Πραγματικά σε αυτό το πλαίσιο αξίζει ένα μεγάλο μπράβο στη Finos Film, εκπρόσωπος της οποίας ήταν εκεί, έχοντας μπει δυναμικά στο χώρο και προσφέροντας, μάλιστα, στη Δράμα το ποσό των 5.000 ευρώ στον νικητή του πρώτου βραβείου. Μακάρι να μιμηθούν και άλλοι το παράδειγμά της. Είναι κρίμα να ξεχνάμε ότι οι σημερινοί μικρομηκάδες, αύριο θα παίρνουν βραβεία στο εξωτερικό.

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *