ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

Τα Παράπονα στον Δήμαρχο (L’ Ora Legale)

H κριτική πρωτοδημοσιεύτηκε στο grandmagazine

3popcorn

H αδιόρθωτη διαφθορά του Ιταλικού Νότου, ιδωμένη μέσα από ένα ανατρεπτικά σατιρικό πρίσμα, μετατρέπεται σε σπαρταριστή λαϊκή κωμωδία.

legale001_122x186_acf_croppedΠαραγωγή: Ιταλία – 2017

Διάρκεια: 92 λεπτά

Είδος: Κωμωδία

Σκηνοθεσία: Salvo Ficarra & Valentino Picone

Πρωταγωνιστούν: Salvo Ficarra, Valentino Picone, Vincenzo Amato, Antonio Catania, Sergio Friscia, Eleonora De Luca, Leo Gullotta, Alessandro Roja, Tony Sperandeo, Ersilia Lombardo, Alessia D’Anna, Francesco Benigno.

Υπόθεση: Σε μια (φανταστική) παραλιακή κωμόπολη της Σικελίας, το Πιετραμάρε, πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές. Για πολλά χρόνια, δήμαρχος ήταν ο διεφθαρμένος Γκαετάνο Πατανέ, ο οποίος είναι έτοιμος να συνεχίσει τη θητεία του. Αυτή τη φορά όμως κατεβαίνει υποψήφιος και ο δάσκαλος του σχολείου Πιερπάολο Νατόλι, υποδειγματικός πολίτης, γεμάτος ήθος και ιδανικά. Παρά τον άνισο αγώνα ο Πιερπάολο κερδίζει τις εκλογές και μια νέα εποχή νομιμότητας και τάξης αρχίζει στην πόλη. Πόσο έτοιμοι όμως είναι οι κάτοικοι της για να την υποδεχτούν;

legale003

Λαϊκή φάρσα που έρχεται φορτωμένη μνήμες από μια άλλη εποχή της Ιταλικής κομέντια, τότε που μεσουρανούσε ένα άλλο Σιτσιλιάνικο κωμικό δίδυμο, ο Φράνκο και ο Τσίτσιο, ένα δίδυμο που ισορροπούσε τις κλοουνίστικες γκριμάτσες και τις φωνές του Φράνκο με την χαμηλότονη απάθεια του πανύψηλου Τσίτσιο και άφησε εποχή με ατάκες τύπου «Τσίτσιο το λιμάνι φεύγει, το καράβι μένει…». Στα χνάρια τους βαδίζουν οι Φικάρα και Πικόνε που τους γνωρίζουμε εδώ με την 5ησκηνοθετική και πρωταγωνιστική συνεργασία τους. Το αγαπημένο στο Ιταλικό κοινό ντουέτο, συνδυάζει την παραδοσιακή λαϊκή κωμική φλέβα με το σαρκαστικό χιούμορ του Stand up και καταφέρνει να κάνει αυτή την κάπως αφελή και παλιομοδίτικη σάτιρα κοινωνικοπολιτικών ηθών να λειτουργήσει στο σύγχρονο κοινό. Στο στόχαστρό τους δε μπαίνει μόνο η διαφθορά και υποκρισία πολιτικών και πολιτών αλλά και η ουτοπική αλτρουιστική διάθεση των ενάρετων, την οποία επίσης σαρκάζουν άγρια. Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν σε μια πόλη-σύμβολο του Ιταλικού νότου αλλά και όλης της μεσογειακής Ευρώπης που σύμφωνα με το σπαρταριστό δίδυμο, δεν έχει την ικανότητα να κάνει ούτε ένα βήμα προς την όποια νομιμότητα υπαινίσσεται ο πρωτότυπος τίτλος της ταινίας. Γιατί η νόμιμη ώρα είναι η θερινή, η ώρα που καθορίζεται δια νόμου και με ανθρώπινη συνθήκη ενώ πάντα καιροφυλακτεί η φυσική (χειμερινή) ώρα που θα φέρει τα πράγματα στα ίσα τους και τους δημότες να μη βλέπουν την καμπούρα τους αλλά να κάνουν τα παράπονα στο Δήμαρχο…

Το Ιταλικό κωμικό δίδυμο «κοιτάζει» προς τα πίσω με μπουφόνικη διάθεση και αφέλεια που θυμίζει παλιό ελληνικό σινεμά και καταφέρνει να επανεφεύρει το είδος με ένα εξαιρετικό φινάλε που απογειώνει το σύνολο στη σφαίρα της σύγχρονης αστικής παράνοιας. Γέλιο με το καντάρι, αν και το «απαιτητικό» κοινό δεν θα παραδεχτεί ποτέ ότι θα γελούσε με τέτοιες μπαλαφάρες.

legale002

Λίγα λόγια για το κωμικό δίδυμο Φικάρα & Πικόνε

25 χρόνια συνεργασίας μετράει το κωμικό ντουέτο από το Παλέρμο. Όλα ξεκίνησαν από παραστάσεις stand-up comedy σε μικρά μπαρ της Σικελίας, όπου οι δύο ηθοποιοί γνωρίστηκαν και ξεκίνησαν να συνεργάζονται, χτίζοντας σταδιακά μια επιτυχημένη καριέρα στο θέατρο και την τηλεόραση. Οι θεατρικές παραστάσεις τους είναι πάντα sold out ενώ οι συμμετοχές τους σε τηλεοπτικά σόου κάνουν πάντα ρεκόρ τηλεθεάσεων.

Η καριέρα τους στον κινηματογράφο ξεκίνησε το 2001 αλλά το μεγάλο βήμα έγινε το 2007 όταν σκηνοθέτησαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους στο «Il 7 e l’8», μια γλυκόπικρη κωμωδία που εκτίμησαν κοινό και κριτικοί (1.5 εκ. θεατές).

Ακολούθησαν άλλες τρεις ταινίες με παρόμοια επιτυχία ενώ η 5η ταινία τους «Τα παράπονα στο δήμαρχο» που κυκλοφόρησε στις 19 Ιανουαρίου στην Ιταλία, μόνο τις 2 πρώτες εβδομάδες είχε μαζέψει 1,5 εκατομμύριο θεατές με τις συνολικές εισπράξεις να ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια ευρώ.

Τάσος Ντερτιλής

The past is a foreign country... they did things differently there. Γι'αυτό ας το αφήσουμε ήσυχο κι ας ασχοληθούμε με το παρόν. Το παρόν λοιπόν είναι χτισμένο με κινηματογραφικές εικόνες, με χιλιάδες ταινίες, με οθόνες και όνειρα. Κλειδώστε με εκεί μέσα και εγώ θα ανοίξω ένα παράθυρο να αγναντεύω το μέλλον. The future now...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *