ΘΕΜΑΤΑΦεστιβάλ

Κάννες 2015: The Assassin

Ανταπόκριση από τις Κάννες: Charesma

Θα ομολογήσω ότι δεν είμαι και πολύ σχετική με το ασιατικό σινεμά και δη το σινεμά πολεμικών τεχνών. Φαίνεται πως ο Χου Χσιάο-χσιέν είναι μάστερ του είδους και ότι οι περισσότεροι κριτικοί λάτρεψαν το The Assassin. Λοιπόν, οι περισσότεροι εκτός από εμένα.

assassin

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Γινιάνγκ μίας θηλυκής δολοφόνου -αρχικά πίστεψα ότι η ηρωίδα ήταν μουγκή, μέχρι που είπε μια δυο τυχαίες φράσεις. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της παράλογης βασίλισσας Τζιασίν, η οποία είναι και θρησκευτική ηγέτιδα. Η Τζιανσίν προσπαθεί να αναμειχθεί στην πολιτική κατάσταση των επαρχιών της, στέλνοντας την δολοφόνο της σε αποστολές. Όταν η βασίλισσα τη στέλνει να δολοφονήσει τον κυβερνήτη Τιάν Τζιάν, εκείνη αντιδρά καθώς ο τελευταίος υπήρξε ξάδελφος και αρραβωνιαστικός της. Από την πλευρά του, ο Τιάν Τζιαν αντιμετωπίζει τα δικά του προβλήματα με τους πολιτικούς του αντιπάλους, αλλά και με τη σύζυγο και την ερωμένη του. Τουλάχιστον αυτό πιστεύω ότι γίνεται, καθώς καμία από αυτές τις ιστορίες δεν γίνεται κατανοητή απλά βλέποντας την ταινία.

Ειδικοί στις πολεμικές τέχνες δεν είμαι, ωστόσο η ταινία προσπαθεί να ξεφύγει από τα όρια του είδους της με λίγες σκηνές μάχης που είναι όμως γυρισμένες ερασιτεχνικά. Αντιθέτως, η ταινία επικεντρώνεται σε σκηνές μεγάλης διάρκειας -και απίστευτης ομορφιάς- όπου τίποτα δεν γίνεται.

assassin3

Μετά από λίγη ώρα ελπίζεις απλά να σταματήσει ο Χου Χσιάο-Χσιέν να δείχνει το πρόσωπο της Σου Τσι και τα εντυπωσιακά κοστούμια και τα επιβλητικά βουνά και να προχωρήσει. Σκοτώστε όποιον είναι να σκοτώσετε, ή μη τον σκοτώσετε, απλά τελειώνετε. Να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους θεατές κουνιόνταν νευρικά στις θέσεις τους και κάποιοι εγκατέλειψαν και την αίθουσα.

 Η ταινία είναι σαν μία πανέμορφη, αλλά ανόητη γυναίκα. Στην αρχή η εξωτερική εμφάνιση προσελκύει τον θεατή, αλλά μετά από λίγο διαπιστώνεις ότι πίσω από την όμορφη εξωτερική εμφάνιση, υπάρχει η κενότητα.

assassin2

Η ταινία γίνεται έτσι μία σειρά από καρτποστάλ, όπου βλέπουμε πανέμορφα ταμπλό με τοπία, όμορφες γυναίκες με παραδοσιακά κοστούμια, σκηνικά που αναπαριστούν την αρχιτεκτονική και τους εσωτερικούς χώρους της Κίνας του 9ου αιώνα και μία υπέροχη φωτογραφία. Δεν είναι όμως κάτι παραπάνω από μία σειρά αποσπασματικών βινιετών, με υπέροχες εικόνες χωρίς ουσία.

Charesma

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *