TV - ΣΕΙΡΕΣTV Κριτικές

The Orville: το Star Trek …αλλιώς

the orville 004

Ο Σεθ ΜακΦάρλαν είναι περισσότερο γνωστός για τη φωνή του, ως ο δημιουργός της δημοφιλούς σειράς Family Guy (και συμμετοχές σε μπόλικες άλλες, Futurama, Simpsons, Robot Chicken κτλ), αλλά και ως η φωνή του παιχνιάρικα σάτιρου αρκούδου Ted στην ομότιτλη ταινία με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ. Οι δημιουργίες του ως τώρα κυρίως κωμικές, περιορίζονταν στην υπερβολή που αγγίζει την καφρίλα, το λεγόμενο σκατολογικό χιούμορ και η πρώτη του απόπειρα να περάσει το είδος σε καουμπόικη ταινία με το «A Million Ways to Die in the West» που παρά την πληθώρα γνωστών ονομάτων (ανάμεσα στους οποίους και Σαρλίζ Θέρον και Λιαμ Νίσον, θα δείτε μετά γιατί τους αναφέρω) είχε κακή απόχηση σε κοινό και κριτικούς.  Επιστρέφει όμως φέτος δυναμικά και αρκετά πιο ώριμος, με νέα τηλεοτπική σειρά του FOX, στην οποία γράφει το σενάριο και πρωταγωνιστεί.

Το the Orville και να ήθελε, δε μπορεί με τίποτα να κρύψει ότι αισοδοξεί να είναι ένα fan-made παρακλάδι του σύμπαντος του Star Trek. Δεν θυμίζει απλώς τη δημοφιλή σειρά, αλλά βασίζεται σε αυτή σχεδόν στα πάντα, από το διαστημόπλοιο και τις στολές πληρώματος, μέχρι τη μουσική. Θα αναρωτηθείτε σίγουρα για δικαιώματα. Λοιπόν, η σειρά στα προσχέδια είχε τον υπότιτλο «A Star Trek parody» (μια παρωδία Star Trek), που αργότερα εγκαταλήφθηκε, μιας και φέτος, την ίδια περίοδο ξεκινούσε το Star Trek: Discovery.

the orville 002

Στον πυρήνα της υπόθεσης δε θα βρείτε κάτι πρωτότυπο ή που σας είναι εντελώς άγνωστο. Ο Εντ Μέρσερ είχε αρκετές αναποδιές που δε του επέτρεψαν να προωθηθεί σε κυβερνήτης διαστημόπλοιου. Η τύχη του φαίνεται να αλλάζει όταν του προσφέρεται η θέση κυβερνήτη σε μικρό σκάφος που χρησιμοποιείται περισσότερο ως ανιχνευτικό και έχει ως σκοπό του να διαφυλάσσει την ειρήνη και την ισορροπία διαγαλαξιακά.

Η αμιγώς κωμική διάθεση φαίνεται περισσότερο στα πρώτα επεισόδια. Μετά όμως, λόγω και των ωραίων σκηνικών και εφέ, μοιάζουν λες και παρασύρθηκαν και οι δημιουργοί και ανέβασαν μόνοι τους τον πήχη. Έτσι, ενώ στο πρώτο επεισόδιο γνωρίζουμε τους χαρακτήρες γύρω από τον κυβερνήτη. Κύριο γεγονός η επιστροφή της πρώην συζύγου του, της Κέλι, μετά το σκληρό διαζύγιο τους (αφού την έπιασε στα πράσα να τον απατά με έναν μπλέ εξωγήινο) η οποία αναλαμβάνει θέση δεύτερου κυβερνήτη στο σκάφος. Αρετά καλύτερο το δεύτερο επεισόδιο, όπου ο Εντ κι η Κέλι πιάνονται αιχμάλωτοι σε διαστημική φυλακή που προσομοιάζει το σπίτι τους, που αποδεικνύεται ότι δεν είναι άλλο ένας παράνομος και παράξενος διαστημικός ζωολογικός κήπος!

the orville 003

Από το τρίτο επεισόδιο και μετά όμως, η σειρά γίνεται πολύ καλύτερη και αλλάζει τροπή, καθώς διαπραγματεύεται σοβαρά ζητήματα, με ενδιαφέρουσες προεκτάσεις, υπό το πρίσμα πάντα μιας διαστημικής σειράς. Έτσι, ο δεύτερος κυβερνήτης, Μπόρθους, που προέρχεται από εξωγήινη φυλή που είναι μόνο αρσενικοί, μένει έγκυος με τον φίλο του. Όταν όμως γεννιέται το παιδί τους ανακαλύπτουν ότι είναι θηλυκό και μπαίνουν σε διαδικασία να σκεφτούν την αλλαγή φύλου. Το τρίτο (About a girl) είναι μακράν το καλύτερο επεισόδιο ως τώρα. Αλλά και τα επόμενα επεισόδια έχουν ωραίες εμπνεύσεις αλλά και γνωστούς guest stars. Έτσι στο τέταρτο, όπου εμφανίζεται ο Λίαμ Νίσον, ανακαλύπτουν φυλή που ταξιδεύουν επι πολλές γενιές σε διαστημόπλοιο που προσομοιάζει τον πλανήτη τους, ώστε έχουν ξεχάσει ότι βρίσκονται στο διάστημα και ανέπτυξαν μια περίεργη θρησκεία. Στο επόμενο επεισόδιο την εμφάνιση της κάνει η Σαρλίζ Θέρον ως διαστημική κλέφτρα από το μέλλον. Εδώ κολλάει η ταινία «Ένα Εκατομμύριο Τρόποι Να Πεθάνεις Στην Άγρια Δύση» του ΜακΦάρλαν που Σαρλίζ Θέρον και Λιαμ Νίσον συμπρωταγωνιστούσαν μαζί του. Ενδιαφέρουσες προσθήκες, ανοίγουν την όρεξη για πιθανές μελλοντικές εμφανίσεις άλλων, αν κι η Θέρον μας στεναχώρησε λίγο, βλέποντας την, δυστυχώς και αυτήν, να έχει πειράξει το υπέροχο πρόσωπο της, προσπαθώντας να φρενάρει τον πανδαμάτωρ χρόνο. Κρίμα.

Ο ΜακΦάρλαν, πάντως σε αυτά τα πρώτα επεισόδια, δείχνει να διατηρεί το ενδιαφέρον ζεστό με έξυπνες σεναριακές εμπνεύσεις και καλοσχηματισμένους χαρακτήρες. Μάλιστα, παρά κάποιες κωμικές στιγμές ή ατάκες, η σειρά δείχνει να έχει πάρει αρκετά σοβαρά τον εαυτό της και η παραγωγή να έχει βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για γραφικά, μακιγιάζ και εφέ. Το τελικό πόρισμα είναι ότι ως πορωμένο «τρέκι» πλησίασε τη σειρά με αγάπη και όχι απλά για να αντιγράψει. Εξάλλου, έχει δανείσει τη φωνή του σε animation επεισόδια Star Trek. Μένει όμως να δούμε αν αυτή η έμπνευση στο the Orville θα συνεχιστεί ή απλά θα ξεφουσκώσει και μαζί και το ενδιαφέρον του κόσμου για τη σειρά.

Αντώνης Γκούμας

Θα μπορούσε να ζήσει εξίσου ευχάριστα στη Μέση Γη όσο στη Metropolis, από τα πιο ρεαλιστικά πλάνα στα πιο σουρεαλιστικά συννεφάκια. Μπαίνοντας στις αίθουσες παθιάζεται αμετανόητα κάθε φορά που σβήνουν τα φώτα. Στα Φεστιβάλ που καλύπτει αντί για τις πολυαναμενόμενες ταινίες προτιμά να ανακαλύπτει άγνωστα μικρά διαμαντάκια που ίσως να μην δούμε ποτέ στις ελληνικές αίθουσες. Συνήθως καλοπροαίρετος, προσέξτε, όμως, όταν κραδαίνει το «τσεκούρι» του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *