ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

The Stopover

3popcorn

Μετά από τη θητεία τους στο Αφγανιστάν, μία ομάδα Γάλλων στρατιωτών πηγαίνει στην Κύπρο για μία τριήμερη «αποσυμπίεση» σε πολυτελές ξενοδοχείο όπου μένουν τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους.

394626

Στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκονται δύο γυναίκες στρατιωτικοί, η Ορόρ και η Μαρίν (τις ερμηνεύουν η Αριάν Λαμπέντ και η Soko) και ένα περιστατικό στο Αφγανιστάν που μοιάζει να έχει αφήσει ανοιχτές πληγές στους στρατιωτικούς.

Κι ενώ οι στρατιώτες επιχειρούν να αφήσουν πίσω τους τη βία και τον πόλεμο, η βία και ο πόλεμος μοιάζει δύσκολο να βγει από τη ζωή τους.

maxresdefault

Γυρισμένη στη Ρόδο από τις αδελφές Μύριελ και Ντελφίν Κουλέν, βασισμένη στο βιβλίο της Ντελφίν Κουλέν, η ταινία -η οποία απέσπασε βραβείο σεναρίου στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα» στις Κάννες- είναι μία ταινία για τη βία, την προσπάθεια δύο γυναικών να βρουν το δρόμο τους σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο που στην πρώτη ευκαιρία θα επιχειρήσει να τις ταπεινώσει.

Καλογραμμένη ιστορία -οι δύο αδελφές έχουν γράψει το σενάριο του Samba ενώ έχουν σκηνοθετήσει το 17 filles- με την Αριάν Λαμπέντ πιο «αέρινη» και τη Soko πιο «γήινη»-, ενδιαφέρουσα θεματική και μια ρεαλιστική προσέγγιση (η Μιριέλ Κουλέν έχει θητεία και στο ντοκιμαντέρ).

voir-du-pays

Στην ταινία πρωταγωνιστούν, επίσης, ο Μάκης Παπαδημητρίου και ο Ανδρέας Κωνσταντινίδης, ενώ εμφάνιση κάνει και ο Κωστής Μαραβέγιας (ο οποίος τραγουδάει κι όλας σε ένα λαϊκό πανηγύρι).

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *