ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινε-προτάσειςΣινεμά

This is not a coup

3popcorn

Τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην διαμόρφωση της πολιτικής των κρατών – μελών της ΕΕ εξετάζει ο Άρης Χατζηστεφάνου (Debtocracy, Fascism Inc.) στο νέο του ντοκιμαντέρ, «This is not a coup».

euro

Με απλά λόγια και με κατατοπιστικές συνεντεύξεις, ο σκηνοθέτης παρουσιάζει τη δράση της ΕΚΤ και εξετάζει ποιοι επέβαλαν τη δημιουργία του ευρώ και το πώς οι αποφάσεις που λαμβάνονται στην Φρανκφούρτη καθορίζουν το μέλλον ολόκληρων λαών.

Με παραδείγματα και αναλογίες -καθώς και με διάσημα quotes- ο Άρης Χατζηστεφάνου χτίζει την υπόθεσή του και μέσα από εμπεριστατωμένη έρευνα παρουσιάζει τη λογική των επιχειρημάτων του.

not-coup-0003

Το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού δεν θα μπορούσε να λείπει ως αναφορά. Αν και στρατευμένο, το ντοκιμαντέρ δεν είναι επιθετικό ή χλευαστικό.

Αυτό που το κάνει πάντως να ξεχωρίζει είναι η ποιότητα των εικόνων. Ο Χατζηστεφάνου κάνει σινεμά και το μήνυμα συνοδεύεται από εικόνες γεμάτες ζωντάνια και ομορφιά (από το κτίριο της ΕΚΤ στη Γερμανία μέχρι τα γκράφιτι στους τίτλους).

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *