Η Βοηθός (Personal Shopper)

Γιώτα Τσιορβά Μάιος 11, 2017 0

two-half-popcorn

Η Μορίν ζει στο Παρίσι πενθώντας για τον θάνατο του δίδυμου αδελφού της, Λούις, και ψάχνοντας ρούχα για μια διάσημη σταρ, την Κίρα. Νιώθει ότι μπορεί να επικοινωνήσει με τους νεκρούς και έχοντας την ανάγκη να αντιληφθεί ένα σημάδι από τον Λούις μπλέκεται σ΄ έναν παραλογισμό και μια περίεργη σχέση μέσω τηλεφώνου.

Personal Shopper Copyright Carole Bethuel_9345

Η νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στο 69ο Φεστιβάλ Καννών (εξ ημισείας με την Αποφοίτηση του Κριστιάν Μουνγκίου), είναι μια προσπάθεια να αγγίξει τον τρόμο μέσα από τα πιο έντονα ανθρώπινα συναισθήματα όπως είναι η θλίψη, η ζήλεια, οι κρυφοί πόθοι και η μοναξιά. Η  Κρίστεν Στιούαρτ συνεργάζεται δεύτερη φορά με τον σκηνοθέτη, μετά τα «Σύννεφα του Σιλς Μαρία», σε μια ταινία που προσεγγίζει το μεταφυσικό χωρίς αυτό να αναφέρεται σε βρικόλακες και λυκανθρώπους. Η ιστορία της Μορίν διαδραματίζεται σε δύο επίπεδα, από την μια προσπαθεί να έρθει σε επαφή με το φάντασμα του αδελφού της και από την άλλη είναι χωμένη ανάμεσα σε πανάκριβα ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα. Δύο ζωές όπου η μια συνεισφέρει στην ύπαρξη της άλλης. Το μυαλό της Μορίν αγωνίζεται να βρεί τον τρόπο να επικοινωνήσει με το πνεύμα του αδερφού της, ενώ το σώμα της θέλει απελπισμένα να πάρει την θέση της Κίρα τόσο στην γκαρνταρόμπα όσο και στο κρεβάτι της- κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τα μηνύματα που θα λάβει στο κινητό της θα της δώσουν το άλλοθι για να απελευθερώσει τις καταπιεσμένες επιθυμίες της, ενώ παράλληλα η επαφή μέσω οθόνης θα μετατραπεί σε εμμονή.

PERSONAL SHOPPER 9945B (c) Carole Bethuel

Με δεξιοτεχνία ο Ασαγιάς πλέκει μια ιστορία μυστηρίου βασιζόμενος στην ερμηνεία της Στιούαρτ και στην ανταλλαγή  μηνυμάτων μέσω κινητού τηλεφώνου. Όμως…. ενώ το σενάριο αγωνίζεται να προσθέτει πληροφορίες στην ιστορία αυτό που μένει τελικά είναι ένα συνονθύλευμα από καλές σκηνές – κάποιες από αυτές μ’ ένα υψηλό βαθμό αγωνίας- που όμως τελικά δεν καταλήγουν πουθενά. Μην ανησυχείς, δεν θα κάνω spoiler για την ταινία, απλά θα πω ότι όποιος κατάλαβε τι έγινε στο τέλος να σηκώσει το χέρι! Αν όμως αγνοήσεις το γεγονός της ασάφειας και αρκεστείς στην στιγμή, τότε Η Βοηθός θα σε ικανοποιήσει. Έχει μια καλή ερμηνεία από την Στιούαρτ, που παίζει στους χαλαρούς και θλιμμένους τόνους που την έχουμε συνηθίσει, ακριβά ρούχα, ελαφριά διάθεση θρίλερ – οι φαν δεν θα το ευχαριστηθούν, οι μη φαν θα ενθουσιαστούν που κατάφεραν να δουν θρίλερ χωρίς να τρομάξουν – και αν μετά συνεχίσεις για ποτό ή σουβλάκι θα σου προσφέρει ένα καλό θέμα συζήτησης για να λύσεις την σπαζοκεφαλιά της ιστορίας. Μια ταινία αίνιγμα με λίγα λόγια…

Αφήστε ένα σχόλιο »