TV - ΣΕΙΡΕΣ

Σιλό: Η συναρπαστική τριλογία του Hugh Howey σειρά του AppleTV+

Πώς θα ήταν ένας κόσμος ολοκληρωτικά θαμμένος κάτω από το έδαφος; Η δημοφιλής τριλογία του Hugh Howey ξεκινά από αυτό ακριβώς το ερώτημα: πώς θα ήταν αν αντί για να στοιβάζουμε σπόρους σε τεράστια σιλό πάνω από το έδαφος, βάζαμε μέσα σε αυτά ανθρώπους; Και τι θα γινόταν αν σε έναν «δηλητηριασμένο» κόσμο, τα σιλό αυτά ήταν κάτω από το έδαφος αντί για πάνω;

Η τριλογία Wool περιλαμβάνει τα βιβλία «Σιλό», «Βάρδια» και «Σκόνη», τα οποία στα ελληνικά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis. Πριν από λίγες εβδομάδες το πρώτο βιβλίο της σειράς μεταφέρθηκε και στην μικρή οθόνη μέσα από την πρώτη σεζόν της σειράς Silo του AppleTV+, με πρωταγωνίστρια τη Rebecca Ferguson. Ο δρόμος για τη μεταφορά της τριλογίας ήταν μακρύς. Δεν ήταν λίγοι οι «μνηστήρες» που ενδιαφέρονταν για την κινηματογραφική ή τηλεοπτική μεταφορά της ιστορίας (κάποια στιγμή, ανάμεσα στα άλλα ονόματα που είχαν ακουστεί ήταν και αυτό του Ρίντλεϊ Σκοτ). Δεν είναι απορίας άξιο, αν σκεφτεί κανείς ότι η τριλογία του Howey είναι ένα συναρπαστικό επίτευγμα: Έχοντας στο επίκεντρο έναν δυναμικό γυναικείο χαρακτήρα (την Τζουλιέτ) και θίγοντας θέματα όπως η καταστροφή του περιβάλλοντος και η προσπάθεια ελέγχου του κοινού σε έναν δυστοπικό κόσμο (που μοιάζει τόσο κοντά, αλλά και τόσο μακριά μας), τα βιβλία του Howey -που δημοσιεύτηκαν αρχικά σε ebook- έγιναν γρήγορα best seller και μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 40 γλώσσες.

Ο κόσμος του Howey ζωντανεύει με εξαιρετική ακρίβεια στη σειρά -ο συγγραφέας, άλλωστε, εργάστηκε και στην προσαρμογή του βιβλίου σε σενάριο. Εντυπωσιακό production value και μερικά μεγάλα ονόματα της υποκριτικής (ανάμεσά τους η Rebecca Ferguson, o Tim Robbins και ο David Oyelowo), καθώς και μία πλοκή που οδηγεί σε συνεχόμενα cliffhangers έχουν θέσει τις καλύτερες βάσεις ήδη από τα πρώτα επεισόδια. Οι φαν των ταινιών φαντασίας περιμένουν ήδη τα επόμενα επεισόδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τρία πρώτα επεισόδια της σειράς έχει σκηνοθετήσει ο υποψήφιος για Όσκαρ Morten Tyldum («The Imitation Game»).

Το Silo έχει ΄ήδη λάβει εξαιρετικές κριτικές από μεγάλα ενημερωτικά και ψυχαγωγικά media. Η βρετανική εφημερίδα The Guardian χαρακτηρίζει τη σειρά «φανταστική. Το Silo χτίζει τον κόσμο του σχολαστικά, και είναι εξαιρετικός», ενώ για τους Chicago Sun-Times «η σειρά κρατάει την προσοχή μας με ενδιαφέροντες χαρακτήρες και αποτελεσματικές ανατροπές, συνδυάζοντας μεταξύ άλλων στοιχεία κοινωνικού σχολιασμού και θρίλερ συνωμοσίας». Το Vanity Fair πλέκει το εγκώμιο της Ρεμπέκα Φέργκιουσον χαρακτηρίζοντάς την: «Η νέα βασίλισσα του sci-fi μεταξύ των ρόλων της στις ταινίες Dune και το Silo, σε μια σειρά με εξαιρετικό production design», ενώ το Empire Magazine αναφέρει: «Ένας συναρπαστικός γρίφος αρχίζει να ξεδιπλώνεται, πλούσιος σε αναφορές και συγκρίσεις με τον σύγχρονο κόσμο».

Η τριλογία διαθέτει, φυσικά, πλούσιο υλικό για πολλές σεζόν. Στα επεισόδια της πρώτης σεζόν που έχουν προβληθεί δεν έχουμε δει ούτε την κορυφή του παγόβουνου, καθώς στην προσπάθειά της να έρθει αντιμέτωπη με τους ανθρώπους που καθορίζουν την ύπαρξη των ανθρώπων του σιλό, η Τζούλιετ θα έρθει αντιμέτωπη με κινδύνους και περιπέτειες που δεν έχει φανταστεί.

*Τα βιβλία της τριλογίας «Wool» του Hugh Howey («Σιλό», «Βάρδια» και «Σκόνη») κυκλοφορούν στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Anubis, ενώ είναι διαθέσιμα και σε e-book. Δύο τυχεροί έχουν τη δυνατότητα να κερδίσουν ένα από τα δύο αντίτυπα του πρώτου βιβλίου της σειράς. Περισσότερες πληροφοορίες εδώ.

cinepivates

Συντακτική ομάδα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *