ΚΡΙΤΙΚΕΣΣινεμά

Οικογενειακή ιστορία

3popcorn

a family affair 003

Η ιστορία (μουσική και όχι μόνο) των Ξυλούρηδων. Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τον Ψαρογιώργη (Γιώργο Ξυλούρη), γιο του Ψαραντώνη και ανιψιό του Νίκου Ξυλούρη, καθώς και την ιστορία των παιδιών του Ψαρογιώργη που σπουδάζουν στη Μελβούρνη και τη σχέση τους με τη μουσική παράδοση.

a family affair 002Μία ενδιαφέρουσα ματιά στην πιο γνωστή μουσική οικογένεια της Ελλάδας και στην μουσική παράδοση της Κρήτης. Το ενδιαφέρον με το ντοκιμαντέρ της Αγγελικής Αριστομενοπούλου είναι ότι χρησιμοποιεί τον Ψαρογιώργη ως συνδετικό  κρίκο για να ενώσει το παρελθόν (Ψαραντώνης) με το μέλλον και να μας δείξει και τις σκέψεις των παιδιών της οικογένειας.

Παράλληλα, δεν ξεχνά το βάρος του ονόματος (που μπορεί να προκαλεί άγχος στις νεότερες γενιές), δείχνοντας την προσπάθεια των νεαρών παιδιών να ανακαλύψουν τι θέλουν τα ίδια από τη ζωή τους, χωρίς να αφήσουν πίσω τους την παράδοσή τους. Είναι σε αυτό το κομμάτι που εστιάζει περισσότερο η ταινία και όχι στο παρελθόν της οικογένειας (αν και γίνονται αναφορές και στον Ψαραντώνη και στην πορεία του Νίκου Ξυλούρη).

a family affair 001

Σε στιγμές τρυφερό και σε άλλες αστείο, το ντοκιμαντέρ παρακολουθείται με ενδιαφέρον και από τους γνώστες της ιστορίας της οικογένειας Ξυλούρη και από τους μη γνώστες.

a family affair 004Στο τελευταίο κομμάτι της ταινίας ξεχωρίζει η εμφάνιση του Ψαραντώνη. Ο τρόπος που προσεγγίζει τη μουσική, σαν μια θύελλα, σε καθηλώνει. Η ταινία, όμως, δεν τον προσεγγίζει ως ένα «ιερό τέρας». Βλέπουμε ότι είναι ένας άνθρωπος που ζει για τη μουσική και που δεν είναι υπεράνω κριτικής ούτε από τα εγγόνια του, ούτε από τον γιο του που τον αγαπούν, αλλά αναγνωρίζουν και τα καλά και τα κακά του.

Τελικά, αυτό είναι το μεγαλύτερο ατού της ταινίας. Το γεγονός ότι πίσω από  κάθε προσωπικότητα και κάθε πράξη καταφέρνει να αναγνωρίζει και τις ομορφιές και τις συνέπειες.

Τελικά να τη δω;

Αν σας ενδιαφέρει η Κρήτη και η μουσική της και εάν είστε θαυμαστές του Ψαραντώνη, σίγουρα αποτελεί μία ενδιαφέρουσα ματιά στην ιστορία της γνωστής μουσικής οικογένειας.

a family affair 005

Αγγελική Στελλάκη

Η πρώτη ταινία που είδε σε κινηματογραφική αίθουσα ήταν το Χορεύοντας με τους Λύκους. Κατά τη διάρκεια του οποίου διάβαζε Μίκι Μάους, σπάζοντας τα νεύρα όλων. Σε σινεφίλ μονοπάτια οδηγήθηκε όταν, κατά τη διάρκεια μοναχικών κινηματογραφικών βραδινών περιπλανήσεων, διαπίστωσε ότι νοιώθει μια παράξενη ευτυχία, κάθε φορά που τα φώτα χαμηλώνουν, ο ήχος του προτζέκτορα πλημμυρίζει το χώρο και μυρωδιά ποπ κορν ξεχύνεται στην αίθουσα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *